Doften som sprider sig i köket när paprikorna går i ugnen är ljuvlig. Eftersom jag fyller mina paprikor även med ris tycker jag att det räcker att servera denna rätt med ett gott bröd och en sallad. Är man mycket hungrig kan man ju ha extra ris eller potatismos till.
Ingredienser till 4 portioner om man äter 1 paprika/person.
- 1 msk vetemjöl
- 1 msk olja
- 1 msk smör
- 500 g passerade tomater
- 2,5 dl grädde (valfri)
- 2 dl vatten
- 1 tsk socker
- Salt och peppar
- 4 stora paprikor (den färg du gillar bäst)
- 300 g färs (jag brukar ta oxfärs)
- 1 gul lök, hackad
- 2 dl kokt ris
- 1 dl hackad persilja
- 1 hackad tomat
- 1 tsk paprikapulver
- 1 tsk chilipulver
Tillagning:
Sätt ugnen på 200 grader. Tvätta paprikorna och skär av toppen men spara dem och lägg på som lock senare. Börja med att steka lök och tillsätt köttfärs, hackad tomat och krydda med salt, peppar, paprika- och chilipulver. Lägg över i en bunke och blanda ner ris och hackad persilja. Ställ åt sidan.
Ta fram en gryta eller stor kastrull, som tål ugnsvärme och rymmer alla paprikorna stående, och värm upp smör och olja. Rör i vetemjöl och tillsätt passerade tomater, vatten och grädde. Krydda med socker, salt och peppar. Låt koka ihop några minuter och ställ sedan åt sidan.
Om paprikorna är mycket ojämna i botten så skär av lite så att de kan stå upp, men var försiktig så att det inte går hål i dem för då rinner fyllningen ut i såsen.
Fyll nu paprikorna med ris- och köttfärsblandningen och ställ ner i såsen. Lägg på locken som du skar av innan. Grädda sedan i mitten av ugnen ca 45 minuter och du har fantastiskt god middag att se fram emot.