Lågkalorimat klingar inte så väl i allas öron. Inte i mina heller faktiskt. Jag minns alla eländiga dieter som varit populära genom åren… flygvärdinne-, banan-, grapefrukts-, olika sjukhusdieter osv. Jag är alldeles för matglad för att orka genomföra den typen av dieter. Därför försöker jag alltid hitta på bra och goda måltider även om jag i princip alltid äter lågkalorimat på måndagar.
Receptet nedan är ett riktigt bra exempel på när dietmat är som bäst. Lite festlig, snabblagad, mättande och riktigt god!
Snabblagade mexikanska tortillas fyllda med kalkonfärs och bönor i en fyllig tomatsås. Rik på smak men fattig på kalorier. Innehåller max 500 kcal/portion lite beroende på vilken sorts bönor du använder.
Ingredienser till 4 portioner:
- 500 gram kalkonfärs (2% fett)
- 1 msk neutral olja
- 1 gul lök, finhackad
- 1 gul paprika, urkärnad och tunt skivad
- 1 burk krossade tomater, 400 gram
- 1 förpackning bönor, 400 gram, valfri sort
- ½ dl chilisås
- Tabasco, gärna den med smak av rökt chipotle
- 1 msk pressad lime
- 1 näve färsk koriander, grovt hackad + lite till garnering
- Salt, peppar
- 6 normalstora tortilla eller 8 små
- 50 gram mager ost, riven
- Sallad till servering
Tillagning:
Värm ugnen till 200 grader. Hetta upp det mesta av oljan i en stor stekpanna och stek färsen underomrörning. Tillsätt lök och paprika och stek några minuter till. Häll på tomaterna, bönorna, chilisåsen och smaksätt med tabasco efter smak. Låt puttra ihop ca 10 minuter, rör om då och då. Ta av från värmen och tillsätt limesaft, koriander och smaka av med salt och peppar.
Smörj en ugnsfast form med resterande olja. Fyll tortillabröden med färsröran och rulla ihop. Lägg i formen. Strö på den rivna osten och tillaga mitt i ugnen ca 20 minuter eller tills osten fått fin färg.
Garnera med lite koriander och servera med en god sallad, och ev. mosad avokado blandad med lite crème fraiche (inte inräknat i kaloriintaget) – om du inte är jättestrikt med antal kalorier.