Puttanesca är en italiensk pastarätt med en sås bestående av krossade tomater, olivolja, vitlök, oliver, kapris och sardeller. Här har jag bytt ut pastan mot gnocchi istället.
En snabblagad, budgetvänlig och kalorisnål rätt som tar ca 35 minuter att tillaga. Innehåller ca 350 kcal/portion.
Ingredienser till 4 portioner:
- 500 gram gnocchi
- 1 burk cocktailtomater
- 1 burk krossade tomater
- olivolja
- Salt, peppar
- 1 gul lök, finhackad
- 1 tsk chiliflakes
- 1 msk kapris
- 60 gram svarta oliver, urkärnade och grovhackade
- 5 ansjovisfiléer, hackade
- 1 nypa socker
- 125 gram mozzarella
- Färsk basilika
Tillagning:
Hetta upp ca 1 tsk olivolja i en teflonpanna och stek lök och vitlök med en rejäl nypa salt mjuk utan att den tar färg. Tillsätt båda burkarna tomater, chiliflakes och låt puttra utan lock på medelvärme ca 10 minuter. Tillsätt 1 dl vatten på slutet samt kapris, oliver och ansjovis. Låt småkoka ca 5 minuter till och smaka av såsen med socker, salt och peppar.
Koka gnocchi enligt instruktion på paketet, låt rinna av i durkslag. Blanda gnocchi med tomatsåsen och häll över i en ugnsfast form. Riv mozzarella över det hela och sätt in under ugnens grillelement ca 3-5 minuter tills osten smält. Garnera med färsk basilika eller annat grönt och servera direkt!