Piccata paneras i både ströbröd och parmesanost. Det ger en fin frasig yta med mycket smak. Variera genom att använda panko istället för vanligt ströbröd, så blir ytan extra krispig.
Detta är en lite enklare variant på den klassiska italienska rätten Piccata Milanese. Tillagad på fläsk istället för kalvkött. Minst lika god och har blivit en riktig favorit hemma hos mig. Servera antingen med ris eller nykokt pasta och den goda tomatsåsen.
Ingredienser till 4 portioner:
- 500 gram fläskfilé
- 1 dl vetemjöl
- 2-3 uppvispade ägg
- 2 dl ströbröd
- 1 dl riven parmesanost
- 1 tsk paprikapulver
- Salt, svartpeppar
- Smör och olivolja
- Färsk persilja, till garnering
Tomatsås:
- 3 msk olivolja
- 1 gul lök, finhackad
- 2 vitlöksklyftor, finhackade
- 2 burkar krossade tomater
- 1 tsk torkad basilika
- 1 tsk torkad oregano
- Salt, peppar
- 1 msk socker
Tillagning:
Börja med såsen. Den kan med fördel göras dagen före och förvaras i kylskåp.
Hetta upp olivoljan i en kastrull och stek lök och vitlök mjuk. Häll i krossade tomater och örtkryddor. Låt puttra ihop ca 15 minuter. Smaka sen av med socker, salt och nymalen svartpeppar.
Koka pasta eller ris om du tänker servera det till.
Skär fläskfilén i ca 2 cm tjocka skivor. Lägg varje bit mellan bakplåtspapper och banka ut dem till ganska tunna bitar. Vänd skivorna i mjöl, sen i ägg och sist i ströbröd blandat med riven parmesan, salt, peppar och paprikapulver.
Hetta upp smör och olja i en stekpanna och stek köttet frasigt, ca 2 minuter på varje sida.
Färdiga bitar kan förvaras i ugn ca 70 grader tills alla bitar är färdigstekta.
Garnera med persilja och servera med ris eller pasta och tomatsåsen!