Enklast är oftast godast… och en smulpaj kan ju varieras på så många olika sätt.
Här kommer en med äpplen och jag gillar att ha lite salt i smuldegen vilket jag tycker lyfter denna ganska enkla kaka till nya höjder.
Kakan är god som den är men passar även ihop med vaniljsås/visp eller en kula glass.
Ingredienser till ca 6 portioner:
- 5 äpplen
- 1 tsk malen kanel
- 2 tsk strösocker
- 1 msk smör
Smuldeg:
- 125 gram smör
- 2 dl vetemjöl
- 1 dl havregryn
- 1 ½ dl strösocker
- ½ tsk salt
Tillagning:
Värm ugnen till 225 grader.
Skala och kärna ur äpplena och skär dem tunt. Blanda ihop kanel och socker i en bunke. Lägg i äppelskivorna och blanda runt ordentligt.
Smörj en ugnsfast gorm med 1 msk smör. Fördela äpplena i formen.
Blanda ihop smör, vetemjöl, havregryn, socker och salt till en smulig massa. Fördela över äpplena och grädda mitt i ugnen ca 20-25 minuter.
Servera som den är eller med någon typ av vaniljsås eller glass.