Äppelstrudel

Äppelstrudel

Variant på klassisk appfelstrudel. Sockermängden varierar något beroende på vilken sorts äpplen du använder, så smaka dig fram. Fyllningen behöver egentligen inte koka innan du fyller smördegen, men jag tycker resultatet blir bäst så. Är äpplena väldigt saftiga kan du med fördel använda syltsocker.


Ingredienser till 6 portioner:
  • 6 äpplen, valfri sort
  • 1 ½ dl blandade nötter, t ex mandel och pistaschnötter
  • ¼ – ½ dl strö- eller syltsocker
  • 1 dl russin
  • 1 tsk kanel
  • 1 paket kyld smördeg, ca 400 g
  • 1 ägg, uppvispat
  • Florsocker

Tillagning:

Värm ugnen till 200 grader.
Skala, kärna ur och tärna äpplena. Lägg i en kastrull och koka upp. Häll på socker och kanel. Smaka av och när äpplena mjuknat något, ta av från plattan. Låt svalna något.
Blanda sen ner grovhackade nötter och russin.

Rulla ut degen på plåt med bakplåtspapper. Bred på fyllningen smördegen och rulla ihop. Pensla med uppvispat ägg.
Grädda i mitten av ugnen ca 20 min. Låt svalna på plåten. Pudra över florsocker och servera som den är eller med vispad grädde eller vaniljsås.

Äppelstrudel

Fler goda desserter finns HÄR