Aubergine- och zucchinigratäng

Aubergine- och zucchinigratäng

Gott tillbehör till t.ex. lamm eller en grillad köttbit.
Även god som en vegetarisk rätt serverad med en väl tilltagen sallad.


Ingredienser till 4 portioner:
  • 1 aubergine
  • 1 zucchini
  • olivolja
  • salt, peppar
  • 1/2 dl färsk basilika, hackad
  • 2–3 dl riven parmesanost

Tomatsås:

  • 1 burk hela eller krossade tomater, 400 gram
  • 2 små rödlök, finhackad
  • 1 tsk strösocker
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk rödvinsvinäger
  • salt, peppar

Tillagning:

Värm ugnen till 225 grader.
Mixa tomater, lök, socker och olivolja till tomatsåsen slätt. Smaksätt med vinäger, salt och peppar.
Skär aubergine och zucchini i centimetertjocka skivor. Stek dem gyllenbruna i olivolja. Salta och peppra. Täck botten på en ugnssäker form med aubergineskivorna. Bred ut ett lager med tomatsås ovanpå och strö över basilika och hälften av parmesanosten.

Täck med zucchiniskivorna. Bred ut ytterligare ett lager med tomatsås och strö slutligen över resten av parmesanosten.
Gratinera i ugnen i ca 15-20 minuter tills aubergine och zucchini är mjuka och gratängen fått fin färg.

Aubergine- och zucchinigratäng

Fler goda vegetariska recept hittar du HÄR