Bakad potatis är för mig den ultimata lunchrätten. Det går snabbt att tillaga, det är mättande och man kan fylla med vad man gillar och har hemma.
Här en variant med strimlat rökt påläggskött och vällagrad ost.
Ingredienser till 1 portion:
- 1 bakpotatis
Fyllning:
- 25 gram rökt kött, strimlat
- 25 gram lagrad ost, riven
- 3 msk finhackad rödlök
- 3 msk fintärnad gurka
- 1 blad svartkål, strimlat
- 1 dl crème fraiche eller smetana
- 1 tsk sherry- eller vitvinsvinäger
- nymalen svartpeppar
Tillagning:
Värm ugnen till 200 grader. Stick hål på ovansidan av potatisen med en gaffel och gnid in med hälften av oljan. Tillaga potatisen i ugnen 1 timme och 20 minuter. Alternativt på full effekt ca 15 minuter i mikrovågsugn.
Blanda under tiden ihop fyllningen och smaka av med nymalen svartpeppar.
Skär ett kryss i potatisarna och fyll dem med röran. Garnera gärna med något kryddgrönt.