Kärt barn har många namn, Börek/Byrek/Būrek/Burekas/Бурек, och är en typ av paj som är vanlig i Turkiet och Balkanländerna. Fyllningen varierar och även formen. Degen är vanligtvis filodeg eller yufka.
Här har jag valt att fylla filodeg med fetaost, mozzarella och persilja. Det är också gott att fylla med köttfärs eller spenat och fetaost.
Är man många är det smidigt att tillaga en stor burek i form. Men vill man hellre göra flera mindre går det lika bra. Båda varianterna finns nedan.
Ingredienser:
- 300 gram fetaost
- 300 gram mozzarella
- ½ dl mjölk
- ½ dl turkisk yoghurt
- ¼ dl rapsolja
- 2 ägg
- 1 dl persilja, finhackad
- 1 paket filodeg
- 2 tsk ljusa sesamfrö
- 2 tsk Nigella- eller mörka sesamfrö
Tillagning:
Värm ugnen till 200 grader.
Smula fetaost och mozzarella fint i en bunke. Blanda i persiljan.
Vispa ihop mjölk, yoghurt, rapsolja och ägg till en jämn smet.
Pensla ett ark filodeg med äggsmeten och lägg ett ark över. Pensla även det och strö över ostblandningen. Ta inte för mycket, det ska räcka till alla filoark, men skulle du få fyllning över går det utmärkt att toppa med den innan den åker in i ugnen.
Rulla ihop, längs långsidan, och lägg antingen i smord form som här eller rulla ihop till ”snurror” (bild längre ner).
Upprepa med samtliga filodegsark.
Pensla slutligen på resten av äggblandningen och strö på sesamfrön.
Tillaga mitt i ugnen ca 30 minuter tills bureken fått fin färg.
Ät som de är eller servera ihop med en god sallad och en klick turkisk yoghurt.