Dansk hakkeböf

En äkta dansk hakkeböf består egentligen bara av hackat (malet) oxkött smaksatt med salt och peppar. Inget annat. Man ser ofta olika recept där man blandar köttfärsen med ströbröd och olika vätskor, precis som när vi gör köttbullar, men det är inte en klassisk hakkeböf. Så att tillaga själva biffen är något av det enklaste man kan tänka sig i matlagningsväg.


Lättlagad och genuin dansk husmanskost. I Danmark äter man oftast sin hakkeböf med stekt lök, potatis och en helt vanlig brunsås. Jag fördrar dock helst stekt potatis.

Ingredienser till 4 portioner:
 • 500 gram nötfärs
 • Smör eller olja till stekning
 • Salt, peppar

Sås:

 • 4 dl buljong, kött-, kyckling- eller grönsaks
 • 1 msk mjöl
 • salt, peppar
 • (1 tsk soja)

Till servering:

 • Kokt eller stekt potatis
 • Stekt lök
Tillagning:

Om du vill servera stekt lök till så är det en bra idé att börja med dem. Skala, skiva och stek lök i en stekpanna tills den är mjuk. Vill du att deN ska vara helt mjuk tillsätter du lite vatten i slutet av stektiden och fortsätter tillaga löken tills all vätska försvunnit. Lägg sen åt sidan.

Dela köttet i 4 lika stora delar. Knåda ihop varje del till en boll. Använd baksidan på en kökskniv för att kors och tvärs hacka och platta till biffarna.  Salta och peppra dem, stek sen i smör och/eller olja på båda sidor tills de är genomstekta. Ta ur pannan och håll dem varma.

Blanda 1 dl av buljongen med mjölet. Häll resten av buljongen i stekpannan, låt koka upp och tillsätt redningen (mjöl blandat med buljong). Koka upp under omrörning och låt puttra ca 10 minuter. Smaka av med salt, peppar och ev. lite soja. Servera biffarna med potatis, ev stekt lök och såsen ovan eller din favoritsås!

Dansk hakkeböf

7 kommentarer på “Dansk hakkeböf”

 1. Hej
  Detta är de perfekta hakkeböffen, just som jag lärt mig laga den. Avnjutes dock helst med färskpotatis och agurkesallat. 🤗🤗🤗

 2. Detta är den ÄKTA hakkeböf, otroligt gott, jag tillsätter lite HP-sås när jag steker löken (samt lite) vatten så den blir helt mjuk. Så gjorde min mormor alltid. Små fina kokta potatisar, ev brynte.
  Å så gott,. Ättiksgurka passar bra till.

 3. Detta är den ÄKTA hakkeböf, otroligt gott, jag tillsätter lite HP-sås när jag steker löken (samt lite) vatten så den blir helt mjuk. Så gjorde min mormor alltid. Små fina kokta potatisar, ev brynte.
  Å så gott,. Ättiksgurka passar bra till.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.