Risotto med blå- eller grönmögelost

Precis som med det mesta är det ganska stor skillnad på kvalitet även när det kommer till risottoris. Man kan använda olika sorter, antingen Carnaroli eller Arborio, som är lättast att hitta här hemma. Vialone nano är en annan sort  som inte är lika vanlig. Oavsett vilken sort man väljer tycker jag man bör välja ett ris av god kvalitet, även om det kostar lite mer, för både smaken och konsistensen blir så väldigt mycket bättre.


Förutom att man måste hålla koll på, och röra runt regelbundet medan den tillagas, är risotto en mycket lättlagad rätt. Dessutom  går det ju att variera smaksättningen i det oändliga. Jag gör samma grund till alla typer av risotto – oavsett vad jag väljer att lägga i den. Just denna variant med ost i är både laktovegetarisk och billig.


Ingredienser till 4-6 portioner:
  • 400 gram risottoris
  • 2-3 msk olivolja
  • 2 vitlöksklyftor, finhackade
  • 2 gul- eller 3 schalottenlök, finhackad
  • 4  stjälkar bladselleri, finhackade
  • 2 dl vitt torrt vin eller torr vermouth
  • 1 liter buljong, valfri gärna hemmagjord
  • 50 gram smör, i tärningar
  • Ca 100 gram blå- eller grönmögelost
  • Salt, peppar
  • ½ dl hackad persilja eller bladen från sellerin
  • Några skivor parmesanost
Tillagning:

Värm upp oljan i en vid låg panna, typ traktörpanna.  Tillsätt lök, vitlök och selleri, stek några minuter tills de mjuknar. Tillsätt sen riset och stek under omrörning tills det börjar bli genomskinligt. Häll på vin eller vermouth och låt koka in i riset under fortsatt omrörning. Salta och peppra lätt. Tillsätt sen buljong skopa för skopa, låt buljongen koka in innan du tillsätter mer, låt puttra på medelvärme tills all buljong är slut. Konsistensen på riset ska fortfarande vara krämig  och riset kännas genomkokt när det är klart. (Tar ca 15-20 minuter).

Ta kastrullen från plattan och tillsätt smör och smula i mögelosten, rör om så allt blandas. Smaka av med mer salt och peppar om du tycker det behövs. Lägg på ett lock och låt gärna stå några minuter. Strö sen på persilja/bladselleri och garnera med några tunna skivor parmesanost. Servera direkt och njut!

Risotto med blå- eller grönmögelost

Vintips: i Castei
HÄR hittar du recept på en risotto med räkor och sparris.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.