Superfluffig ugnspannkaka som tillagas i stekpanna.
Här en variant som passar både som brunch- eller lunchrätt, toppad med rökt lax och pepparotskräm.
Jag använde vetemjöl special, men det går lika bra med vanligt vetemjöl.
Ingredienser till 4 portioner:
- 3 ½ dl mjölk
- 4 ägg
- 3 ½ dl vetemjöl
- 1 dl grovriven ost, valfri sort
- 1 msk smör
- salt, svartpeppar
Topping:
- 4 skivor kallrökt lax
- ½ dl crème fraiche
- ½ dl majonnäs
- 1-2 msk riven pepparrot
- Dill
- 1 citron i skivor eller klyftor
Tillagning:
Värm ugnen till 220 grader. Ställ in en stekpanna som tål ugnsvärme, så att den blir genomvarm.
Blanda samman mjöl och en nypa salt i en bunke. Rör i mjölken till en klumpfri smet.
Vispa sen ner äggen och tillsätta även osten.
Ta ut den heta stekpannan ur ugnen. Lägg i smöret i pannan så det täcker både botten och sidorna, och häll i smeten. Tillaga mitt i ugnen cirka 20-25 minuter tills pannkakan lyft och fått fin färg.
Ta ut ur ugnen och låt svalna något.
Blanda under tiden crème fraiche, majonnäs och riven pepparrot. Smaka av med ev lite citron, salt och lite peppar.
Toppa pannkakan med laxskivorna, dill och citron. Servera med pepparrotskrämen.