Att laga gryta på hjortstek är både gott och går förhållande snabbt.
Har man inte tillgång till hjortkött går det så klart att tillaga denna gryta på olika köttslag och sen anpassa tillagningstiden efter det.
Ingredienser till 6 portioner:
- 1 ½ kg hjortstek
- 1 gul lök, finhackad (eller ½ purjolök, skivad)
- 2 vitlöksklyftor, skivade
- 3msk tomatpuré
- 2 msk grönpeppar i lag
- 1 msk dijonsenap
- 2-3 dl rött vin
- 500 gram färsk blandad svamp, i halvor eller kvartar
- 3 dl vispgrädde
- 1–2 msk kinesisk soja
- 1-2 msk maizena
- Smör att steka i
- Salt och svartpeppar
- Garnering:1 knipa persilja, hackad
Tillagning:
Putsa och skär köttet i mindre bitar.
Bryn köttet i smör i omgångar, salta och peppra. Lägg upp i en tallrik eller skål efter hand.
Fräs sen lök tillsammans med vitlök. Tillsätt tomatpurén och låt fräsa med 1 minut.
Mosa och tillsätt 1 msk av grönpepparn och tillsätt resten hela till grytan. Tillsätt även dijonsenap och vin så det täcker. Behövs mer vätska kan du tillsätta även lite vatten. Koka upp och skumma.
Låt sjuda på svag värme under lock cirka 1 tills köttet känns mört.
Fräs under tiden svamp i smör och låt vätskan koka bort.
Tillsätt svamp, grädde och koka utan lock några minuter. Rör ut majsstärkelsen i lite vatten och red av grytan till lagom konsistens. Smaka av med soja och om det behövs mer salt eller grönpeppar.
Servera med kokt eller pressad potatis och syltade nypon.