Väldigt lättbakad chokladtårta som dessutom är glutenfri.
Ju högre kakaohalt på chokladen du väljer desto bittrare blir tårtan, så killar du en sötare tårta så använd ljus choklad.
Ingredienser till 1 tårta (ca 8-10 bitar):
- 250 gram choklad, ljus eller mörk
- 125 gram smör, rums tempererat
- 6 äg , 2 hela och 4 separerade
- 2 dl strösocker
- 1 apelsin, rivet skal
- (2 msk cointreau)
Fyllning:
- 5 dl vispgrädde
- 1 tsk vaniljsocker
- (1 msk cointreau)
- 1 tsk kakaopulver eller annan tårtdekoration
Tillagning:
Värm ugnen till 180 grader.
Lägg bakplåtspapper i botten av en springform (23 cm)
Smält chokladen i en skål över vattenbad, låt smöret smälta i den varma chokladen.
Vispa 2 hela ägg och 4 äggulor med 1 dl strösocker, rör sedan försiktigt i chokladblandningen, cointreau om du använder det och apelsinskal. I en annan skål vispar du 4 äggvitor till skum tillsammans med socker och vispar tills vitorna är hårda. Vänd ner vitorna i chokladsmeten. Häll i formen och grädda35-40 minuter. Låtsvalna.
Vispa grädde med cointreau och vaniljsocker, lägg det på kakan och sikta över kakao eller dekorera med annat.