Fransk Löksoppa

Få rätter värmer väl mer en kylig dag, som denna franska bistroklassiker. Receptet är inte det snabbaste jag provat med definitivt det godaste och är väl värt tiden det tar! Dessutom är detta en rätt som går utmärkt att göra dagen innan eftersom den bara blir godare av att få stå och ”mogna” något dygn.

Detta recept räcker till 4 personer men gör gärna mer när du ändå är igång för den går utmärkt att frysa in.

Ingredienser:

  • 4-5 gula lökar ca 5 hg
  • 4 msk smör eller ankfett
  • 1 tsk socker
  • 1 glas valfritt vin, vitt- eller rött
  • 1,2 liter oxbuljong
  • 1 näve färsk timjan
  • 1-2 lagerblad
  • 4 skivor surdegsbröd bröd
  • 100 gram riven Emmentaler
  • salt och svartpeppar

Tillagning:

Skala och skiva lök. Stek den på medelvärme i smör eller ankfett ca 30-40 minuter tills den är krämig och har fått gyllene färg. Strö på socker och salt under stekningen och när den känns färdigstekt häll på buljong, tillsätt lagerblad och timjan och låt sjuda i 30 minuter.

Skiva brödet och lägg det i ugnen på 150 grader så det torkar lite. Riv osten.

När soppan är färdigkokt smaka av med salt och peppar och häll upp den i ugnssäkra soppskålar. Toppas med bröd och riven ost. Gratinera i ugn på 250 grader tills osten fått fin färg. Garnera gärna med färsk timjan.

Jag dricker gärna ett glas Gewurztraminer från Alsace till.