Gåsbröst med rödvinssås och krossad potatis

Jag gillar verkligen gås och äter det gärna flera gånger per år. ”Mårten gås” är ju en stor högtid här nere i Skåne men jag tycker det är synd att begränsa sig till bara den högtiden. Tyvärr är det inte alltid så lätt att hitta svensk gås i butikerna. På 20 år har antalet svenska uppfödare minskat från hundra till fyra stycken! En trist utveckling tycker jag, eftersom vi i Sverige har strikta regler som innebär både bättre djurhållning och säkrare livsmedel. För att hitta inhemska och närproducerade produkter brukar jag använda mig av sidan Gårdsnära.


Jag valde att tillaga brösten sous vide och koka en buljong på skrovet till såsen. Men det går ju lika bra att tillaga i ugn och använda annan fond till såsen. Otroligt lättlagat och alltid perfekt resultat!

Ingredienser till 4 portioner:
  • 2 gåsbröst
  • Färsk timjan
  • Olivolja
  • Salt, peppar
Tillagning:

Skåra skinnet på gåsbröstet. Gnid in lite olivolja eller gåsfett, peppra, salta och vakuumpacka med några kvistar timjan. Tillaga i sous vide 2 timmar på 58 grader.

Packa upp ur påsen, torka av dem och stek på hög värme för att få ett knaprigt skinn.

Servera t.ex. med krossad ugnspotatis och en rödvinsreduktion.

Vintips: Château Montus Prestige