God och festlig förrätt med laxrom. Man kan naturligtvis använda vilken rom man vill men jag är speciellt förtjust i laxrom till just denna rätt eftersom potatis är ganska rustik mat.
Om man har överbliven hasselbackspotatis i kylskåpet går denna rätt extra snabbt att fixa till. Godast blir den då om man låter potatisen bli rumstempererad innan man lägger på fyllningen..
Ingredienser till 4 portioner:
- 4 potatisar
- 10 gram smör
- salt, peppar
- ströbröd
- 1 burk valfri fiskrom, jag använde regnbågslaxrom
- 1 liten rödlök, skivad
- 4 msk creme fraiche
- Krasse eller annat grönt
Tillagning:
Värm ugnen till 200 grader. Skala potatisen och skär den i tunna skivor nästan ner i botten men utan att de går sönder. Lägg dem i en sked så brukar det gå lätt.
Lägg i en smord ugnssäker form och pensla med smält smör, strö på salt, peppar och sikta ströbröd över. Tillaga mitt i ugnen cirka 1 timme (beroende på storlek) tills potatisen fått fin färg, är frasig på ytan och mjuk inuti.
Låt potatisen svalna något och lägg sen på en klick creme fraiche, rom och garnera med rödlök och något grönt.