Att tillaga piggvar på låg värme i ugnen är ett utmärkt sätt att få till en god och välsmakande fiskrätt. Dessutom sköter den sig själv i ugnen och ger tid över till annat.
Beräkna ca 45 minuter tillagningstid per kilo fisk och ca 500 gram fisk per portion. Känn efter då och då så att fisken inte blir överkokt, när benet lossnar lätt är den färdig.
Ingredienser till 4 portioner:
- 1 Piggvar á 2 kg eller 2 mindre á 1 kg/st
- 50 gram Pepparrot
- 1 Citron
- 200 gram smör
- 1 knippa dill, hackad
- Salt
- 1 dl kapris
Tillagning:
Värm ugnen till 150 grader.
Skölj och torka fisken. Lägg den på en ugnsplåt, ha gärna bakplåtspapper i botten.
Salta och hyvla ca 25 gram smör över fisken.
Skiva citronen och lägg på fisken. Strö över massor med dill och riv över rikligt med pepparrot.
Tillaga fisken mitt i ugnen tills filéerna lossnar lätt från benet, ca 45 min.
Plocka bort citronskivorna och riv på mer pepparrot innan servering.
Smält resten av smöret och servera vid sida om tillsammans med extra riven pepparrot, kapris och kokt potatis.