Helstekt rödspätta

Om man har möjlighet att köpa fisk direkt från fiskaren brukar rödspätta vara en ganska billig fisk. Jag föredrar att köpa och tillaga den hel. Här gick jag ”all-in” med smakerna, för jag gillar när det smakar mycket! Vill man ha lite försiktigare smak räcker det att servera den med lite smält smör och en citronklyfta. Gott vilket som!

Ingredienser till  2 portioner:
  • 2 portionsspättor
  • Smör
  • Olivolja
  • 1 liten gul lök, hackad
  • 3 msk hackad ättiksgurka
  • 3 msk hackade rödbetor
  • 2 msk kapris
  • 2-4 msk riven pepparrot
  • Dill
  • Gräslök, gärna kinesisk, grovhackad
  • Salt, peppar
  • Kokt potatis
  • Rädisor
  • Citronklyftor
Tillagning:

Sätt ugnen på 200 grader. Skär några snitt i fisken på ovansidan och gnid in med lite olja, salta och peppra. Smält smör i en stekpanna och bryn fiskarna någon minut på var sida. Lägg sen över i en ugnsform. Tillaga dem i ugn ca 10 minuter tills fisken är klar.

Under tiden fräser du löken någon minut på medelvärme och tillsätter sen gurka, rödbetor, kapris och blandar runt.

När fiskarna är klara toppar du med blandningen, den rivna pepparroten, gräslök och dillvippor. Servera med kokt potatis, rädisor och citronklyftor.