Chilihet scampi med gurk- och kokosnötsallad

En riktigt fräsch, god och smakrik rätt som passar perfekt på sommaren. Styrkan på scampin är lätt att reglera, ta bara mer eller mindre chili i än vad som står i receptet. Jag gillar stark mat och tycker smaken blev lagom utan att ta över för mycket!

Tillagningstiden på scampin anpassar du efter om du använder färsk eller förkokt scampi.

Ingredienser till 4 portioner:
  • 1 msk ingefära, riven
  • 1 msk risvinäger
  • 2 tsk fisksås
  • 1 röd chili, urkärnad och i bitar
  • 2 vitlöksklyftor, finhackade
  • 2 tsk olja, vegetabilisk
  • 2 tsk rårörsocker
  • 24 st scampi, färska eller förkokta
  • Färsk mynta
Till salladen:
  • 3 st minigurkor eller 1 hel, urkärnad och skivad
  • 1,5 dl kokosflagor eller kokoschips
  • 2 msk risvinäger
  • 2 tsk fisksås
  • 1 msk pressad lime
  • 1 tsk rivet limeskal

Tillagning:

Lägg  ingefära, vinäger, fisksås, chili, vitlök, olja och socker i en matberedare/mixer och lör tills allt är finhackat. Häll över i en skål,  lägg i scampin och blanda runt. Låt marinera i kylen ca 15 minuter.

Blanda samtliga ingredienser till salladen i en skål.

Trä sen räkorna på blötlagda bambuspett och stek i grillpanna på ganska hög värme, eller grilla utomhus, tills scampin är klar och har fått fin färg.
Servera spetten med salladen, myntablad och limeklyftor.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.