En riktigt fräsch, god och smakrik rätt som passar perfekt på sommaren. Styrkan på scampin är lätt att reglera, ta bara mer eller mindre chili i än vad som står i receptet. Jag gillar stark mat och tycker smaken blev lagom utan att ta över för mycket!
Tillagningstiden på scampin anpassar du efter om du använder färsk eller förkokt scampi.
Ingredienser till 4 portioner:
- 1 msk ingefära, riven
- 1 msk risvinäger
- 2 tsk fisksås
- 1 röd chili, urkärnad och i bitar
- 2 vitlöksklyftor, finhackade
- 2 tsk olja, vegetabilisk
- 2 tsk rårörsocker
- 24 st scampi, färska eller förkokta
- Färsk mynta
Till salladen:
- 3 st minigurkor eller 1 hel, urkärnad och skivad
- 1,5 dl kokosflagor eller kokoschips
- 2 msk risvinäger
- 2 tsk fisksås
- 1 msk pressad lime
- 1 tsk rivet limeskal
Tillagning:
Lägg ingefära, vinäger, fisksås, chili, vitlök, olja och socker i en matberedare/mixer och lör tills allt är finhackat. Häll över i en skål, lägg i scampin och blanda runt. Låt marinera i kylen ca 15 minuter.
Blanda samtliga ingredienser till salladen i en skål.
Trä sen räkorna på blötlagda bambuspett och stek i grillpanna på ganska hög värme, eller grilla utomhus, tills scampin är klar och har fått fin färg.
Servera spetten med salladen, myntablad och limeklyftor.