En god och mustig gryta som egentligen går att tillaga på vilket kött man vill. Tänk på att tillagningstiden då kan vara något längre eller kortare.
Ingredienser till 4 portioner:
- 1 1/2 kg grytbitar av hjort eller annat kött, skuren i bitar
- 2 msk smör
- 1 gul lök, i klyftor
- 4 morötter, skivade
- 4 dl crème fraiche
- 2 msk kinesisk soja
- 3 msk kalvfond, kantarellfond eller viltfond
- Några deciliter rödvin, så det täcker köttet
- 2-4 st korvar, lite kryddig sort, skivad och skuren i kvartar
- 2 msk grönpeppar, lätt krossad
- 2 dl syltlök
- ca 200 gram skogschampinjoner, delade
- Salt, peppar
- Maizenamjöl
Tillagning:
Smält smör i en gryta. Bryn köttet i omgångar.
Tillsätt även lök, morötter och korv och stek några minuter till under omrörning.
Häll sen på vin så det täcker allt och tillsätt även soja, fond, grönpeppar, lite salt och peppar.
Låt grytan småputtra under lock på spisen i 1-2 timmar tills köttet är mört.
Stek under tiden svampen i lite smör och ställ åt sidan så länge.
När köttet känns klart tillsätt crème fraiche och red av med lite mjöl om du vill ha lite tjockare sås.
Tillsätt syltlöken, väl avrunnen och svampen.
Servera med ris eller kokt potatis, gelé, syltade tomater och t.ex. kokt broccoli.