Svamp och blomkålssoppa

Svamp och blomkålssoppa

En värmande, mättande och kalorisnål soppa, som innehåller endast 275 kcal/portion.
Basen är blomkål och potatis och den toppas med stekt svamp.
Jag valde champinjoner med vill man göra soppan lite extra festlig är kantareller ett bra alternativ.

Att hälla i en skvätt Marsalavin förhöjer dessutom smaken ytterligare, och lite riven parmesanost är också gott att riva över, men är inte medräknat i kaloriintaget.
Receptet räcker till 8 portioner men går enkelt att halvera.


Ingredienser till 8 portioner:
  • 1 stort blomkålshuvud (ca 1,3 kg), delad i mindre bitar
  • 1 stor potatis, skalad och i bitar
  • 1 medelstor gul lök, hackad
  • 25 gram smör
  • 4 msk olivolja
  • 6 dl mjölk
  • 1 ½ dl crème fraiche
  • 250 gram svamp (champinjoner eller kantareller)
  • 2 msk hackad gräslök
  • (3 msk Marsalavin)
  • (2-3 msk riven parmesanost)

Tillagning:

Smält smör och hälften av oljan i en kastrull och lägg i blomkålsbitar och potatis. Blanda runt ordentligt och låt puttra på medelvärme under lock ca 10 minuter. Rör om då och då. Grönsakerna ska bli lite mjuka utan att ta färg.

Häll på buljongen och koka upp, tillsätt sen mjölken och fortsätt sjuda, utan lock ca 10-15 minuter tills grönsakerna är helt genomkokta. Ta av från värmen och tillsätt även crème fraiche.
Kör soppan slät med stavmixer. Hit kan soppan förberedas dagen före om man vill.

Ansa och dela svampen i lagom stora bitar.
Hetta upp resten av oljan i en stekpanna och stek svampen på ganska hög värme tills den släppt ev vätska och fått lite färg. Salta och peppra.

Hetta upp soppan igen och smaka ev av med Marsalavin.
Servera soppan toppad med svamp och garnera med hackad gräslök och eventuellt riven parmesanost.
Svamp och blomkålssoppa

Fler kalorisnåla soppor finns HÄR