Klassiska kåldolmar

Klassiska kåldolmar

En riktig klassiker. Lite meckiga att göra med så värt det. Passa på att gör många när du ändå är igång och frys in de du inte äter upp i.


Ingredienser till 6 portioner:
  • 1 vitkålshuvud
  • 1 gul lök
  • smör, till stekning
  • 1 kokt kall potatis
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl ströbröd
  • 800 g blandfärs
  • 2 ägg
  • 4 msk japansk soja
  • 2 msk ljus sirap
  • 2 msk kalvfond
  • salt och peppar
  •  2 msk smör, smält
  • 1 msk farinsocker
Tillagning:

Värm ugnen till 200 grader.
Skär ut stocken ur kålhuvudet och förväll det i lättsaltat vatten cirka 15 minuter. Ta upp kålhuvudet med en hålslev, men spara kokvattnet, och lossa försiktigt fina blad. Skär bort de hårda mittnerverna och lägg dem åt sidan så länge. Lägg sen upp bladen på en skärbräda.
Skala och finhacka löken, finhacka kålresterna och fräs gyllenbrunt i lite smör.
Mosa potatisen med en gaffel.
Blanda mjölk och ströbröd med potatis och den frästa lök- och kålblandningen. Låt stå och svälla cirka 10 minuter. Blanda sen smeten med färsen, äggen, sojan, sirapen och kalvfonden.  Salta och peppra. Blanda runt till en smidig smet. Provstek eventuellt en liten klick for att smaka av kryddningen.


Klicka ut smeten på kålbladen, rulla ihop dem till fina, täta dolmar och lägg dem i en smord, ugnssäker form.  Pensla med smör, peppra och pudra över en nypa salt samt farinsockret.
Grädda i mitten av ugnen cirka 30 minuter tills de fått fin färg runtom.
Sänk sen värmen till 150 grader. Bräsera ytterligare i 30–40 minuter och ös flitigt med spadet du kokade vitkålen i.
Slå försiktigt av stekskyn och använd som buljong att göra en god gräddsås.
Servera kåldolmarna rykande heta med gräddsås, kokt potatis, pressgurka, ev. några kokta morötter och lingonsylt.

Klassiska kåldolmar

Fler ideér på söndagsmiddagar hittar du HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.