En av de enklaste och godaste äppelpajer jag tillagat med ett knäckigt täcke med havregryn, grädde och sirap.
Variera genom att använda mörk sirap som ger en något fylligare aromatisk karamellsmak och syrlighet.
Ingredienser till 1 paj (ca 8 portioner):
- 5 äpplen
- 1 tsk kanel
- 150 gram smör
- 1 dl strösocker
- ½ dl sirap
- ½ dl grädde
- 2 ½ dl havregryn
- 1 ½ dl vetemjöl
- 1 krm salt
Tillagning:
Värm ugnen till 175 grader.
Skala, kärna ur och skär äpplena i klyftor. Lägg dem i en pajform, ca 24 cm. Strö på kanel.
Lägg smör, socker, sirap och grädde i en kastrull och låt småkoka ca 5 min.
Ta av från värmen och blanda ner havregryn, mjöl och salt. Häll smeten över äpplena.
Grädda pajen mitt i ugnen 40 minuter.