Kokt kronärtskocka med dijonnaisedip

Kokt kronärtskocka med dijonnaisedip

Kronärtskockor är god och lättlagad plockmat som fungerar bra som både tilltugg och som förrätt. Här med en god dippsås med senap.


Ingredienser till 2 portioner:
  • 2 kronärtskockor
  • ½ citron
  • 1 äggula
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • ½ msk dijonsenap
  • 1 dl rapsolja
  • salt, svartpeppar

Tillagning:

Lägg kronärtskockorna i en stor kastrull och häll på vatten så det täcker. Salta (ca 1 msk/liter vatten), pressa i lite saft från citronen, lägg på ett lock och koka upp. Koka skockorna ca 40 minuter, tills bladen lätt lossnar från stammen.
Blanda under tiden ihop dipsåsen. Vispa ihop äggula, vinäger, senap, salt och peppar i en skål. Vispa kraftigt med elvisp eller använd en stavmixer eller matberedare. Tillsätt olja, lite i taget tills du får en fast majonnäs. Smaka av med salt, peppar och lite citronsaft. Önskar du en tunnare och mer flytande dip späder du med lite vatten till önskad konsistens.
Häll av vattnet från kronärtskockorna och ta loss bladen. Lägg upp på ett serveringsfat och ställ dippsåsen i mitten. Sen är det bara att hugga in.

Kokt kronärtskocka med dijonnaisedip

Testa även dessa kronärtskockor med smak av vin och örter