Krämiga pilgrimsmusslor

Få ingredienser och mycket smak! Så kan man sammanfatta denna rätt. Kam- eller pilgrimsmusslor i en god och krämig sås med vitlök och vin.


Passar att servera ihop med många olika tillbehör. Jag valde tortilloni, som ofta är en lite större variant på tortellini, fylld med ricottaost och spenat. Vill du inte ha pasta till passar det med t.ex. vitlöksbröd, ris eller potatismos. Vill man dra ner lite på kalorierna passar även blomkålsris eller zucchinispiraler.

Ingredienser till 2 portioner:
  • 200 gram kam- eller pilgrimsmusslor
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk smör
  • 2 vitlöksklyftor, finhackade
  • salt, svartpeppar
  • ½ dl vitt vin
  • 1 msk citronsaft
  • 2 dl grädde
  • ½ dl hackad persilja
Tillagning:

Förbered det du tänker servera till musslorna, dvs. pasta, ris eller något annat. För när du väl sätter igång med dem går det snabbt!
Hetta upp oljan i en stekpanna. Salta och peppra musslorna och stek dem hastigt på båda sidor. Använder du små kammusslor räcker det med 45 sekunder på varje sida och använder du pilgrimsmusslor kan de behöva upp till ett par minuter per sida. Stek inte för länge bara, då blir de sega.


Lägg dem sen åt sidan medan du tillagar såsen. Smält smör i samma panna du stekte musslorna i och lägg i vitlöken. Låt mjukna under omrörning ett par minuter. Häll på vinet och reducera ner till hälften. Häll sen på grädde och låt sjuda ihop några minuter tills såsen börjar tjockna lite.

Ta från värmen och smaka av med citronsaft. Lägg tillbaka musslorna och strö på persilja. Servera med valfritt tillbehör!

Krämiga pilgrimsmusslor

Vintips: Bourgogne Chardonnay

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.