Stek, oavsett köttslag, är riktig söndagsmiddag för mig. Smidig mat om man är många och sköter sig själv i ugnen så man har tid att ägna sig åt tillbehören eller annat.
Ingredienser till 4 portioner:
- 1 kg benfri kalvstek
- salt, peppar
- 2 msk smör
- 1 morot, skalad och i bitar
- 1 gul lök, skuren i grova bitar
- 10 vitpepparkorn
- 2 lagerblad
- Några kvistar färsk timja
Sås:
- 5 dl buljong, egen eller vatten och tärning eller koncentrerad fond
- 1 dl vispgrädde
- 1 msk svart vinbärsgelé
- 1 msk smör
- 1 msk vetemjöl
- 1 tsk ansjovisspad
- 1 tsk kinesisk soja
- cayennepeppar
Tillagning:
Värm ugnen till 175 grader. Krydda kalvsteken med salt och peppar och bryn den runt om i en hög ugnssäker gryta. Lägg i morötter, lök och kryddor. Sätt i en köttermometer i köttets tjockaste del och ställ in grytan i ugnen på nedersta falsen. Stek utan vätska i ca 20 minuter. Häll sen på buljongen och ös steken några gånger med vätskan under tillagningen. Steken är rosa vid 65 grader och tar ca 1 timme. Ta upp köttet och låt det vila medan du tillagar såsen.
Sila kalvbuljongen och koka ihop till ca 3 dl återstår. Tillsätt grädde och vinbärsgelé och koka upp. Blanda smör och vetemjöl till beurre Manié och vispa ner det i såsen. Låt småkoka under omrörning ca 5 minuter. Smaka av med ansjovisspad, soja, cayennepeppar, salt och peppar.
Skär upp steken i centimeter tjocka skivor och servera med såsen och t.ex. Potatispuckar med ost, Potatisbakelser eller Krossad ugnspotatis.