Kugelhupf

Kugelhupf

Kugelhupf, Kouglof, Gugelkopf är en fransk, schweizisk, sydtysk typ av sockerkaka/vetebröd som brukar gräddas i en hög form, och sen pudras med florsocker eller täckas med glasyr. Man kan också välja att smaksätta den på olika vis. Här har jag valt att använda både Marc de champagne och vaniljlikör. Men bara fantasin sätter gränser…
God att äta som den är till en kopp kaffe eller ett gott glas fruktigt Alsacevin med blir ännu godare med lite Stracciatellagrädde.

Har man ingen hög form går det bra att använda en vanlig sockerkaksform också, kakan blir inte lika hög som originalet men ändå lika god.


Ingredienser till ca 16 bitar:
  • 5 stora ägg
  • 250 gram strösocker
  • 2 tsk vaniljextrakt
  • 250 ml vegetabilisk olja (jag använde solrosolja)
  • 250 gram vetemjöl
  • 4 tsk bakpulver
  • 1 dl vaniljlikör
  • ½ dl Marc de Champagne

Stracciatellagrädde:

  • 3 dl vispgrädde
  • 100 gram mörk choklad

Tillagning:

Värm ugnen till 175 grader.
Vispa ägg, vaniljextrakt och socker fluffigt.
Tillsätt oljan, lite i taget, och fortsätt vispa. Blanda i likör och Marc de Champagne.
Sikta i mjölet blandat med bakpulver. Blanda till en jämn smet.
Spraya formen med olja eller smöra den lätt.
Häll i smeten och grädda mitt i ugnen ca 50 minuter.


Flytta ner kakan till den undra falsen om den blir för mörk de sista 10-15 minuterna.
Känn efter med en sticka så att kakan är klar och låt den sen svalna i formen ca 20 minuter innan du tar den ur formen.

Garnera gärna kakan med ätliga bommor precis innan servering. Jag använde torkad blåklint.
Vispa grädden lätt och riv chokladen grovt. Blanda ihop och servera till kakan.

Kugelhupf

Vintips: Trimbach Gewurztraminer Vendange Tardive
Fler goda bakverk hittar du HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.