Känns som denna helg varit extra lång, men det är nog för att det hänt mycket de senaste dagarna. Hamnfest i flera dagar och trevliga middagar både här hemma och på annat håll. Helgen är ju inte slut riktigt än så det får bli en sväng ner till hamnen idag igen, måste ju hinna äta så mycket som möjligt av det goda utbud som finns. Nedan kommer i alla fall recept på gårdagens varmrätt.
En otroligt finstämd rätt som duger på vilken bjudning som helst. Dillsås förknippas väl oftast med kalvkött men nu på sommaren känns det lite fräschare med ett lättare köttslag. I denna rätt gäller det att hitta den perfekta balansen mellan salt, sött och syra.
Är det fest så servera gärna en god champagne med hög syra till. Annars fungerar vin från Svala områden som Chablis och Loire också utmärkt. Nu när det finns nypotatis tycker jag det är godast till men på vintern hade jag nod serverat pressad potatis till.
Ingredienser till 4 portioner:
- 1 st kyckling
- Vatten
- 1 gul lök, i bitar
- 4 rotfrukter, morötter/palsternacka/rotselleri – alla eller något av dem, i bitar
- 2-3 lagerblad
- Salt, peppar
Sås:
- 6 dl buljong
- 2 morötter, i skivor
- 2 dl grädde
- 3-4 msk maizena, ljus
- ½ citron
- En nypa socker
- Salt, peppar
- 1 knippa dill
Skölj kycklingen och lägg den i en stor kastrull. Fyll på med vatten så det täcker, koka upp och skumma av ytan. Tillsätt lök, rotfrukter, lagerblad, peppar och ev. lite salt. Låt sjuda under lock ca 1 timme tills köttet börjar lossna från benen.
Ta upp kycklingen och låt den svalna. Lossa sen köttet från benen och skär det i mindre bitar.
Sila buljongen och låt den recucera, koka, till ca 6 dl återstår. Lägg i morötterna och koka ca 5 minuter tills morötterna mjuknar något men fortfarande är spänstiga.
Häll på grädden och red med maizena tills den konsistens du vill ha. Smaka av med salt, peppar, socker och tillsätt citron lite i taget så du hittar rätt balans. Lägg i kycklingen och låt allt bli varmt. Tillsätt ca 1 dl hackad dill. Servera med antingen kokt eller pressad potatis.