Marängtorn med körsbärsmousse

Jag bakar inte ofta. Varken bröd eller kakor. Men är det något jag gillar att baka så är det maränger. Jag gillar att man kan göra dem i så många olika former. Att man kan smaksätta dem med i princip vad man vill. Dessutom kan man ju med hjälp av lite färg få till otroligt vackra och färgrika maränger. Bara fantasin sätter gränser. Sen tycker jag det är riktigt avkopplande också!


Riktigt god dessert med maränger, mousse och glass. Eftersom det bli ganska mycket marängsmet brukar jag dela upp den i tre delar och smaksätta en del med kokos, göra en del utan smaksättning samt en del (som jag bakar men sparar till ett annat tillfälle) med lite röd karamellfärg och vanilj. Gott att ha och ta fram till en god glass vid ett annat tillfälle. Förvara i lufttäta burkar så håller de ett par veckor.

Bli inte avskräckt av de många momenten i denna dessert. Den kan förberedas i olika omgångar. Man kan göra marängerna flera dagar i förväg. Moussen kan göras dagen innan. Så när det är dags att montera det hela är det bara att vispa grädden. Smidigt när så mycket går att förbereda tycker jag.

Ingredienser till 6-8 portioner:

Maränger:

  • 3 äggvitor
  • 1,5 dl strösocker
  • Lite citron

Till maräng 1: ½ dl riven kokos – att blanda i smeten

Till maräng 2: 20 gram mörk choklad, riven – att strö ovanpå

Till maräng 3: 1 tsk vaniljessens + Röd karamellfärg – att blanda i smeten

Tillagning:

Sätt ugnen på 100 grader varmluft. Har du inte varmluftsugn så kan du tillaga marängerna på 125 grader och glänta på ugnsluckan då och då för att släppa ut ångan som bildas.

Vispa äggvitor med 1/3 av sockret. Tillsätt sen resten av sockret och vispa hårt.
Dela ev. upp smeten  i 3 olika bunkar.
Maräng 1: Tillsätt 1/2 dl riven kokos i en av delarna. Rita cirklar, ca 9 cm, på ett bakplåtspapper. Klicka ut 1 toppad matsked av marängen i varje cirkel och bred ut tunt.


Maräng 2: Gör likadant med denna icke smaksatta marängen som ovan, men strö på lite riven choklad ovanpå varje.


Maräng 3: Blanda smeten med 1 tsk vaniljessens o lite röd karamellfärg till den färg du tycker är fint. Spritsa eller klicka ut små toppar på en plåt med bakplåtspapper.


Sätt in alla plåtarna i ugnen och tillaga ca 40 minuter. Detta ger frasiga tunna platta maränger och lite sega toppar (vill du ha även dem helt torra låt dem så inne ca 30 minuter till eller tills de känns färdiga).

Körsbärsmousse:

Tillagning:

Lägg gelatinbladen i blöt. Vispa grädden ganska fast. Värm sylten/marmeladen i en liten kastrull, lägg i gelatinbladen och blanda runt.

Låt svalna något och blanda noga med den vispade grädden. Ställ sen kallt minst en halvtimme så moussen hinner stelna. (Den ska dock vara ganska lös i konsistensen, späd med lite ovispad grädde om den blivit för hård). Lägg över i en spritspåse.

  • ½ liter vaniljglass
  • 1 dl vispgrädde
  • Något fint bärpulver eller krossad choklad att strö över
  • 4 färska eller inlagda körsbär

När det är dags att montera desserten vispar du grädden. Lägg sen ut 4 kokosmarängbottnar på var sin tallrik. Stansa ut 4 rundlar av glassen och lägg ovanpå, och sen en kokosmaräng till.

Spritsa ett lager körsbärsmousse ovanpå och lägg på en marängbotten med riven choklad. Klicka eller spritsa på lite grädde på toppen, garnera med ett körsbär och strö på bärpulver eller krossad choklad och servera!

Marängtorn med körsbärsmousse