Nasi goreng är en indonesisk eller malaysisk risrätt som innehåller olika grönsaker och oftast också kyckling. Nasi är ’ris’ på indonesiska, goreng står för ’stekt’ och ayam betyder ’kyckling’. Nasi goreng ayam betyder alltså ’stekt ris med kyckling’. Grönsaker brukar ingå i alla varianter av Nasi goreng. Så står det om denna rätt om man kollar på Wikipedia. Jag har, förutom kyckling, valt att även ha med räkor i min men det kan man ju utesluta om man vill.
Stekt ägg brukar ju också serveras till denna rätt och det kan man ju steka i vilken stekpanna som helst. Men jag skulle vilja slå ett slag för kolstål, stål vars viktigaste beståndsdel förutom järn är kol. Köpte en för att testa för ett tag sen och när man väl stekt in den på rätt sätt är den alltid lika pålitlig och ger perfekt stekresultat varje gång. Tycker dessa små portionspannor är trevliga, inte bara att steka ägg i, utan också att servera tex. äggröra eller risotto i. Lagom storlek till en portion och fina att sätta fram på bordet.
Perfekt rätt för en kylskåpsrensning tycker jag. Lite som pytt i panna och passar perfekt när man är sugen på något smakrikt.
Ingredienser till 2 portioner:
- 2 portioner kokt ris
- Rapsolja
- 250 gram räkor med skal
- 1 kycklingfilé, skuren i strimlor
- 2 dl gröna ärtor, frysta
- ¼ vitkålshuvud, strimlat
- ½ purjo- eller gul lök, skivad
- ½ förpackning böngroddar
- 1 msk curry
- 1 msk paprikapulver
- 1 msk soja
- 2 vårlök, strimlad
- ½ röd chili, urkärnad och skivad
- 2 ägg, stekta
Tillagning:
Hetta upp oljan i en wok. Stek kycklingen på hög värme tills den är genomstekt. Lägg åt sidan. Stek sen vitkål och ärtor tills de mjuknar. Tillsätt ris, lök, böngroddar och kryddor. Tillaga några minuter tills allt är väl blandat och varmt. Lägg i kycklingen och häll på sojan.
Smaka av med mer kryddor om det behövs. Ta från värmen, lägg på räkorna, chili, vårlök och toppa med stekt ägg. Servera direkt.