Spenatpaj

När hösten och kyligare väder kommer brukar jag längta efter att resa till varmare breddgrader. När jag var yngre åkte jag ofta till Grekland. Det är dock ganska länge sen jag var där men alla minnen finns kvar. Inte minst alla minnen av god mat!

Det grekiska köket bjuder ju på så mycket gott. Souvlaki, tsatsiki, grillad fisk med vitlök etc. Här kommer en annan av mina favoriter från det grekiska köket.


Spanakopita heter denna paj på grekiska. Jag har provat många olika recept på denna goda vegetariska paj, och efter att ha ändrat och lagt till lite ingredienser har detta blivit min favorit. Man kan välja att göra pajdegen själv, men jag brukar använda filodeg. Både lättare och smidigare!

Ingredienser till 1 paj, räcker till 4-6 personer:
  • 5-6 ark filodeg
  • 200 gram färsk spenat
  • 4-6 salladslök eller ½ purjolök, tunt skivad
  • 1 röd chili, urkärnad och strimlad
  • 1 knippe dill, hackad
  • 1 knippe gräslök, hackad
  • 150 gram fetaost
  • Olivolja
  • Salt, peppar

Tillagning:

Värm ugnen till 200 grader. Skölj och torka spenaten. Hetta upp rejält med olja i en panna med lock. Stek lök och chili 2-3 minuter utan att det tar färg. Lägg i spenaten. Rör om ordentligt och lägg på locket någon minut. Smula ner fetaosten och låt den smälta en aning. Ta från värmen och blanda även i dill och gräslök, salta och peppra.

Ta fram, och olja, en pajform. Lägg tre ark filodeg i botten av formen och vik ut över kanten. Bred ut fyllningen i formen. Lägg på resterande filoark och vik ner kanterna över pajen. Pensla med lite olja på ovansidan. Skär några snitt i ytan, så pajen ”kan andas” i ugnen.

Baka i ugn ca 40 minuter. Servera med en god tomat- eller grönsallad.

Spenatpaj

Fler vegetariska rätter hittar du HÄR!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.