Ost- och örtfyllda tomater

Japp! Idag åkte joggingskorna på igen, efter ett lite för långt träningsuppehåll! Vaknade riktigt tidigt i morse och upptäckte att det äntligen slutat blåsa. Så nu fanns det inga ursäkter längre… Skönt att ha kommit igång igen! Även om jag var ute innan solen gått upp var det liv och rörelse ute. Nere i fiskehamnen höll fiskegubbarna på att rensa sina nät och det var gott om andra morgonpigga motionärer. Det känns direkt lättare i både knopp och kropp och jag förstärkte den känslan med vegetariskt till lunch idag!


Riktigt smarriga fyllda tomater som passar lika bra som ett tillbehör till t.ex. en köttbit eller som en vegetarisk ensamrätt serverad med en liten sallad. Försök hitta ganska stora och väl mogna tomater så får du bäst resultat. Serverad som ett tillbehör räcker det med en tomat men vill man äta den som en vegetarisk rätt få man räkna med två tomater per person.

Rätten innehåller brödsmulor och blir klart godast om man använder färskt bröd och inte ströbröd. Ett tips är att ta bröd som börjar bli lite hårt och trist och köra till smulor i en mixer. Håller sig länge i frysen och går bra att använda direkt man tagit fram det.

Ingredienser:
  • 4 stora mogna tomater
  • 50 gram brödsmulor
  • 3 tsk hackade färska örter, t.ex. dill, persilja och körvel
  • 1 vitlöksklyfta, riven
  • 4 msk riven ost, valfri sort
  • Salt och svartpeppar
  • Olivolja
  • Blandad sallad till servering, om rätten ska serveras som varmrätt

Tillagning:

Sätt ugnen på 200 grader. Skär av toppen på tomaterna och gröp ut innehållet. (Släng inte utan hacka ner det och använd i någon gryträtt senare, går att frysa ner också) Blanda brödsmulor, örter, vitlök, ost, salt och peppar i en bunke. Fyll tomaterna med blandningen och placera dem på en plåt med bakplåtspapper.

Tillaga mitt i ugnen ca 15 minuter eller tills tomaterna känns mjuka och har fått fin färg på toppen. Servera antingen som tillbehör eller lägg upp två tomater per person på tallrikar och servera med sallad och lite olivolja.

Ost- och örtfyllda tomater

Fler vegetariska rätter hittar du HÄR!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.