Klassisk ostfondue gjord på Gruyère och Comtéost. Man kan så klart använda andra ostsorter och kryddning också, bara fantasin som sätter gränser. Vilka tillbehör man väljer är också en smaksak men bröd är för mig en nödvändighet.
Ingredienser till 4 portioner:
- 125 gram Gruyère
- 125 gram Comté
- 1 vitlöksklyfta
- 2 dl vitt vin
- 1 msk majsstärkelse
- 1 msk kallt vatten eller vitt vin
- 1 tsk mortlade kumminfrön
- 1 krm malen muskot
Tillagning:
Skär osten i bitar. Dela på vitlöksklyftan och gnid in insidan på fonduegrytan.
Smält osten i fonduegrytan. Tillsätt vinet och koka upp under ständig omrörning. Smaka av med muskot och kummin.
Avsluta med att röra ner maizena utrört i kallt vatten. Rör tills du får en tjock och fin fondue.
Håll grytan varm (men inte kokande) över ett värmeställ, och servera med t.ex. brödtärningar, cornichons, oliver, syltlök, päronklyftor och en sallad.