Under mitt år i Frankrike bodde jag hos en familj som jobbade mycket och långa dagar. Madame i huset lagade trots det middag varje kväll. Ofta var det fullt med folk runt matbordet. Vänner, familj och en del släkt. Hur hon orkade att fixa mat till så många varje kväll och dessutom jobba mer än heltid är fortfarande en gåta för mig. Och gott var det alltid. En vad hon kallade ”räddare i nöden” var paj. Det kunde vara ostpaj, skinkpaj eller en kombo och serverades alltid med en sallad och något gott rödvin. Pajdegen slängde hon snabbt ihop med van hand. Tack och lov finns det färdiga pajskal att köpa nuförtiden, om man har knappt med tid.
Jag gjorde denna paj när jag hade fått en hel låda med minizucchini. Den blev riktigt god och innehåller även brieost. Vill du kan du byta ut brieosten mot getost vilket blir minst lika gott! Är god som ensamrätt ihop med en liten sallad men passar även på vilket buffébord som helst!
Ingredienser:
- 1 pajskal, gör eget eller köp färdigt
- 300 gram minizucchini, tunt hyvlad
- 3 salladslökar, finhackade
- 100 gram prästost, riven
- 2 dl mjölk
- 3 ägg
- 2 krm muskot, riven
- 150 gram brieost, i skivor
- salt, peppar
- olivolja
Värm ugnen till 200 grader om du har varmluft, annars 225 grader. Nagga pajskalet och förgrädda 10 minuter. Om din zucchini känns blöt kan du hälla den i ett durkslag och salta så den rinner av lite. Rör ihop det mesta av prästosten, mjölk, ägg och muskot. Salta och peppra. Fördela brieosten i pajskalet och strö på salladslöken. Häll över ägg- och ostblandningen. Torka av zucchinin och lägg i ett snyggt mönster på toppen. Ringla på lite olivolja och resten av prästosten.
Grädda pajen ca 35 minuter eller tills den stannat och fått fin färg! Servera med en god sallad.