Även om jag är en allätare har jag märkt att jag ofta äter vegetarisk mat. Utan att egentligen tänka så mycket på det eller ha planerat för det. Blir bara så ibland, helt enkelt. Jag tycker jag mår bra av det, det är billigt och ofta bättre för hälsan.
Många av mina vegetariska recept innehåller aubergine eller äggplanta som den också kallas. Jag var faktiskt inte så förtjust i aubergine förr men nu gillar jag den skarpt. Den är mättande, nyttig och sägs bl.a. hjälpa till att hålla kolesterolvärdena i schack.
Aubergine är ingen vanlig grönsak utan ingår i familjen poatisväxtart!
Riktigt god och mättande pastarätt som bara innehåller strax under 500 kcal/portion. Dessutom riktigt snabblagad, tar ca 15 minuter att svänga ihop, och vegetarisk.
Ingredienser till 2 portioner:
- 300 pasta, t.ex. penne eller skruvar
- ½ msk olivolja
- ½ gul lök, finhackad
- ½ aubergine eller 1 hel liten, i tärningar
- 200 gram krossade tomater på burk eller kartong
- En nypa socker
- Salt, peppar
- 1 rejäl näve färska basilikablad
- 100 gram getost, i tärningar
Tillagning:
Tillaga pastan enligt anvisning på paketet och låt sen rinna av i durkslag. Hetta upp olja i kastrullen och stek löken mjuk på medelvärme i ca 5 minuter. Tillsätt auberginer och stek ytterligare 3-4 minuter. Häll på tomaterna och en nypa socker och låt puttra ihop ca 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Tillsätt pastan, getosten och det mesta av basilikabladen och blanda runt. Lägg upp på ett fat eller tallrikar och garnera med resterande basilikablad.