Pinsa är lite som ett mellanting mellan focaccia och pizza. Färdig deg finns att köpa men är superenkel att göra själv även om den långsamma jäsningen gör att det tar en del tid. Men med lite framförhållning tycker jag absolut att det är värt det.
Välj sen en traditionell pizzatopping eller som här t.ex. pistagenötter och citronzest.
Ingredienser till 4 stycken:
- 390 g vatten
- 20 g jäst
- 12 g salt
- 500 g vetemjöl special
- 50 rismjöl
- 50 g kikärtsmjöl
Förslag på topping:
- 2 dl smetana
- 2 frp mozzarellaost
- 1/2 dl parmesanost, grovriven
- 1/2 dl hackade pistagenötter
- citronzest
- 1 näve färsk basilika
- salt, nymalen svartpeppar
- extra jungfruolivolja
- Pizza sås (jag gillar märket Mutti)
- någon typ av köttskivor, t.ex. bresoala, kalkon, rökt oxkött eller parmaskinka
- 1 dl gröna oliver, halverade
- ugnsbakade grönsaker, t.ex. rödlök, paprika
- 1 näve färsk basilika
- salt, nymalen svartpeppar
- extra jungfruolivolja
Tillagning:
Deg:
Häll ljummet vatten i en stor bunke och rör i jästen tills den lösts upp.
Tillsätt salt, vetemjöl, rismjöl och kikärtsmjöl. Rör tills degen blivit jämn. Du ska inte knåda, fina glutentrådar bildas i degen under den långa jäsningen. Täck bunken med plastfolie eller tyg med bivax. Låt degen jäsa i rumstemperatur i 8-12 timmar.
Dela sen degen i 4 bitar och forma till bullar genom att pressa ner degbiten i mitten och vik över kanterna. Upprepa tills du har fått en fin slät degbulle.
Smörj en plåt eller bricka med olivolja och lägg bullarna på den. Smörj även in ytan på degen med olivolja. Täck degen noga med plastfolie och låt kalljäsa i kylskåp i 8-12 timmar.
Tänk på att låta degen ligga i rumstemperatur minst 1 timme innan den bakas ut, då kommer jäsningen igång ordentligt igen.
Tillagning:
Värm ugnen till 275 grader och lägg bakplåtspapper på två ugnsplåtar.
Mjöla varje degboll och lägg två bollar på varje plåt. Tryck försiktigt med fingerspetsarna i mitten av degbollarna och forma ovala pinsa med tydlig kant.
Bryt mozzarellan i bitar och låt rinna av på hushållspapper. Lägg gärna en bit papper över bitarna och tryck till – då försvinner onödig vätska som kan göra pinsan för blöt.
Topping 1:
Bred smetana över degen och lägg på mozzarella och riven parmesan. Grädda i ugnen i ca 5 minuter eller tills osten smält ordentligt och brödet fått fin färg.
Ta ut pinsan och lägg på hackade pistagenötter, citronzest, basilikablad, salt och peppar. Ringla över olivolja.
Topping 2:
Bred pizzasås över degen och lägg på mozzarella. Grädda i ugnen i ca 5 minuter eller tills osten smält ordentligt och brödet fått fin färg.
Ta ut pinsan och lägg på kött, oliver, grönsaker, basilikablad, salt och peppar. Ringla över olivolja.
Skär pinsan i bitar och servera direkt.