Plommoncurd

Plommon curd

Curd är gott som pålägg på en rostad macka men passar även utmärkt som fyllning i många bakverk och som topping på t.ex. en pavlova.


Ingredienser:
  • 200 gram färska plommon
  • 2 msk vatten
  • 50 gram smör
  • 90 gram socker
  • 2 ägg

Tillagning:

Kärna ur plommonen, men behåll skalet på, så du får totalt 200 gram.
Du behöver inte skala plommonen då det ger fin färg åt curden.

Lägg de hackade plommonen i en kastrull tillsammans med 2 msk vatten. Koka plommonen på medelvärme tills bitarna är mjuka och lätta att mosa, tar cirka 5 minuter.
Tillsätt smör och socker och fortsätt att röra om tills sockret och smöret har smält.Ta av från värmen och purea plommonblandningen med en stavmixer eller i en vanlig mixer tills blandningen är så slät som möjligt.

Tillsätt sen 2 ägg och blanda runt ordentligt.
Sila blandningen i en finmaskig sil så att återstående bitar av skalet försvinner.Häll tillbaka i kastrullen och värm under ständig omrörning tills curden tjocknar och lätt fastnar på baksidan av en sked. Tar ca 10 minuter.


Låt svalna något och häll på rena steriliserade burkar eller i förvaringskärl om du ska använda den inom de närmaste dagarna.

Plommoncurd

Här hittar du recept på Lemon curd om du vill göra det istället.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.