Puntarellesallad med ägg och sardeller

Puntarellesallad med ägg och sardeller

God sallad som passar både som förrätt och tillbehör. Servera gärna med några skivor grillat bröd till.

Puntarelle också kallad cicoriasparris är en sallad som kännetecknas av ljusgröna stjälkar och maskrosformade blad och har en behaglig lite bitter smak.
Den går bra att ersätta med t.ex. rosésallad, endive eller radicchio.


Ingredienser till 4 portioner:
  • 1 huvud puntarelle
  • 1 burk sardeller (ca 80 gram)
  • 1 vitlöksklyfta, skalad
  • flingsalt, nymalen svartpeppar
  • chiliflakes, efter smak
  • ½ dl virgin oliv- eller rapsolja
  • 3-4 msk vitvinsvinäger
  • 2 ägg, mjukkokta
  • 8 skivor baguette eller något annat gott bröd

Tillagning:

Skölj och strimla salladen på längden. Lägg åt sidan.
Kör sardellfiléer (men spara fyra stycken till garnering), vitlöksklyfta, olivolja och vinäger i en mixer till en ganska slät dressing. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar och ev. en nypa chiliflakes.
Blanda det mesta av dressingen med den strimlade salladen. Låt gärna stå i kylen nån timme innan servering.
Lägg sen upp salladen på et fint fat samt halvera och lägg på äggen. Garnera med sardellfiléer, toppa med resten av dressingen  och servera med nygrillade varma brödskivor.

Puntarellesallad med ägg och sardeller

Fler goda salladsrätter hittar du HÄR