Rostad pumpa med tortellini, getost och salvia

Rostad pumpa med tortellini, getost och salvia

En lite festligare varmrätt som passar bra att bjuda på, speciellt när man är sugen på något vegetarisk.  Lägg gärna till ugnsrostade cocktailtomater för färg och mer smak.


Ingredienser till 4 portioner:
  • 1 kg butternutpumpa, skuren i klyftor
  • 1 hel vitlök, separerade klyftor men oskalade
  • 10 färska salviablad, plus några extra till servering
  • chiliflakes, efter smak
  • 3 msk olivolja
  • 250 g getost, utan kanter
  • citronsaft
  • olivolja
  • 75 g hasselnötter, grovhackade
  • 250 g färsk tortellini (spenat/ricotta eller pumpa/salvia)
  • 25 gram smör
  • flytande honung, efter smak
  • flingsalt
  • nymalen svartpeppar
  • 1 liten knippe färsk persilja

Tillagning:

Värm ugnen till 200 grader.
Lägg pumpan på en ugnssäker plåt med vitlök, salvia och chiliflakes. Ringla över oljan och krydda med salt och peppar. Blanda ordentligt och tillaga mitt i ugnen i 40 minuter. Blanda efter halva tiden och fortsätt tillaga tills pumpan är gyllene och lite klibbigt. Pressa sen ut vitlöken ur skalet och blanda med pumpan.
Vispa under tiden osten med citronsaft och lite olivolja tills det är ljust och fluffigt. Smaka av med salt och peppar. Torrosta nötterna och ställ åt sidan.
Kok tortellinin enligt instruktion på paketet och låt rinna av.
Stek de återstående salviabladen i lite olivolja i en stekpanna tills de är knapriga. Låt rinna av på hushållspapper.
Smält smöret i stekpanna och värm tills det skummar och doftar nötigt. Häll ner tortellinin i det brynta smöret.
Fördela den vispade osten på tallrikar. Toppa med smörig tortellini, rostad pumpa och nötter. Ringla över honung, strö över de friterade salviabladen, garnera med några persiljeblad och servera.

Rostad pumpa med tortellini, getost och salvia

Fler vegetariska rätter hittar du HÄR