Snabblagad pasta med halstrad lax

När jag åker utomlands försöker jag alltid köpa med mig lokala, och lite speciella, matvaror hem. Senast jag var i Italien köpte jag med mig mycket kul hem bl.a.  zebrapasta. Det går ju att hitta på många ställen här hemma också, i alla fall i lite mer välsorterade matbutiker. Inte för att det spelar någon roll smakmässigt, men man äter ju med ögat också, och jag tycker det ser fint ut. Häromdagen när jag var uppe i Stockholm hittade jag många både vackra och annorlunda pastasorter på matpalatset Eataly, ett ställe som jag verkligen rekommenderar alla att besöka.


Superfräsch och lättlagad vardagsrätt med pasta, lax, tomater, citron och dill. Tillagas på mindre än 20 minuter. Jag hade långsambakade tomater i min vilket förhöjer smaken på rätten, men det går så klart bra att använda färska eller soltorkade tomater också. Gjorde inte denna maträtt i syfte att den skulle vara kalorisnål men upptäckte när jag räknade efter att den ju helt klart platsar i kategorin kalorisnålt, då den bara innehåller knappt 500 kcal/portion – förutsatt att man inte går loss helt med olivoljan vill säga!

Ingredienser till 4 portioner:
  • 400 gram pasta
  • 4 bitar lax à 125 gram
  • 125 gram körsbärs- eller cocktailtomater, gärna långsambakade
  • 2 msk hackad dill
  • Salt, peppar
  • Olivolja
  • Chiliflakes
  • Citron
Tillagning:

Koka pastan enligt anvisning på paketet. Salta, peppra och stek laxen i olivolja tills den är klar. Jag gillar när den är lite rosa i mitten men det är ju en smaksak. Låt pastan rinna av och hetta upp lite olivolja i samma panna som du kokade laxen i.

Tillsätt pastan, lite chiliflakes, tomaterna, dill och lite rivet citronskal om du tycker det är gott. Låt allt bli varmt och smaka av med salt och peppar. Lägg upp pastan på tallrikar eller ett stort fat, fördela bitar av laxen ovanpå, häll på lite fin olivolja och garnera med en citronskiva. Smaklig måltid!

Snabblagad pasta med halstrad lax

Fler lättlagade vardagsrätter hittar du HÄR!