Tomatsoppa med osttoast

Kalorisnål måndag fast det är söndag – igen! Mycket att stå i såhär dagen innan nyår så jag tänkte att det kan passa med något som går snabbt och lätt att tillaga. Här nere i Skåne var det dessutom riktigt blåsigt och småkyligt väder i morse så jag blev sugen på en värmande soppa!


Värmande, god och mättande tomatsoppa med en god toast. Innehåller ingredienser som man ofta har hemma. Saknar du färsk basilika kan du ta 1 tsk torkad istället. Innehåller ca 380 kcal/portion.

Ingredienser till 2 portioner:
  • 1 msk olivolja
  • 1 gul lök, grovhackad
  • 1 tsk torkad oregano
  • 1 vitlöksklyfta, hackad
  • 1 näve färsk basilika, bladen
  • 1 burk plommontomater, 400 gram

Toast:

  • 2 skivor bröd
  • 50 gram parmesanost
Tillagning:

Hetta upp oljan i en kastrull och stek löken mjuk tillsammans med en rejäl nypa salt. Tillsätt oregano, vitlök och basilika och stek någon minut till. Häll i tomaterna och fyll burken till hälften med vatten och tillsätt även det. Koka upp och låt sjuda ca 10 minuter.

Sätt under tiden på grillelementet i ugnen på ca 200 grader, riv osten över brödskivorna och gratinera i ugnen till osten smält.

Kör soppan slät med en mixerstav och smaka av med salt och peppar. Fördela soppan i två tallrikar, lägg toasten i soppan och servera.