Klassiska smaker möter varandra i denna fiskrätt med pepparrot, smält smör och kokt potatis. Ärtpuré bidrar med både färg och väldigt god smak.
Man kan antingen steka torskryggen i stekpanna på spisen eller tillaga den i ugnen. Gott vilket som.
Ingredienser till 2 portioner:
- 2 bitar torskrygg
- smör/olja
- Salt, peppar
- 2 dl gröna ärtor
- 1 dl crème fraiche
- 1 liten knippe färsk dill
Till servering:
- kokt potatis
- citron i skivor
- ½ dl riven pepparrot
- 25 gram smör, smält
Tillagning:
Fisk i ugn; lägg torsken i en oljad ugnsfast form. Salta och peppra och tillaga mitt i ugnen ca 15-20 minuter tills fisken är klar.
Fisk i stekpanna; Smält smör i en stekpanna och salta och peppra fisken. Stek sen på medelvärme ca 5-10 minuter per sida och ös under tiden med smöret som smält i pannan.
Tillaga under tiden ärtpurén. Koka upp ärtor i vatten i en kastrull och låt sjuda ett par minuter. Sila bort vattnet och ta ur några ärtor till garnering. Tillsätt crème fraiche och en del av dillen till resten av ärtorna och kör med en stavmixer till en ganska slät puré. Smaka av med salt och peppar.
Lägg upp ärtpurén på två tallrikar. Lägg fisken ovanpå. Garnera med en citronskiva, några hela gröna ärtor och lite dill. Servera med kokt potatis, smält smör och riven pepparrot.