Häromdagen fick jag en stor låda valnötter av en god vän. Tack och lov är varken jag eller någon av mina gäster som var här igår allergiska mot nötter. Så efter grillningen åt vi en supersmarrig valnötspaj till dessert. Perfekt att bjuda på dels för att den räcker till många men också för att den går utmärkt att göra dagen innan och sen förvara i kylen. Bara att ta fram när gästerna kommer så är den lagom temperatur när det är dags att äta.
En inte allt för söt paj fylld med rostade valnötter och kolasås. God som den är men jag serverade min med vispad grädde och sprinklade på muscovadosirap, men lönnsirap eller honung går lika bra, och strödde lite torkad lavendel över vilket gifte sig jättefint med de andra smakerna. Bigarråer eller körsbär är också gott och fint att toppa med.
Ingredienser till 8 portioner:
Deg:
- 3 ½ dl vetemjöl
- ½ tsk salt
- 115 gram smör
- 2 msk crème fraiche
Fyllning:
- 200 gram valnötter, mängd utan skal
- 1 dl strösocker
- 1 tsk citronsaft
- 1 dl vispgrädde
- 2 msk mörk sirap
- 1 tsk kakao
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 krm salt
- 25 gran smör
- 3 ägg
Toppa med:
- Vispgrädde
- Muscovado sirap
- Myntablad
- Körsbär eller bigarråer
- Ev. torkad lavendel
Tillagning:
Blanda ihop ingredienserna till pajdegen i en matberedare eller för hand. Tryck ut degen i en pajform och ställ den kallt en stund.
Värm ugnen till 225 grader och förgrädda pajskalet i 10 minuter. Knäck valnötterna om du inte använder färdigskalade.Sänk ugnstemperaturen till 200 grader och rosta valnötterna i 10 minuter.
Smält socker och citronsaft i en kastrull. Värm grädde, sirap, kakao, vaniljsocker och salt i en annan kastrull. Häll sedan över i kastrullen med det smälta sockret och koka ca 10 minuter till såsen tjocknar och du får en kolasås.
Ta kastrullen från värmen, rör ner valnötter, smör och ägg. Blanda ordentligt. Fyll det förgräddade pajskalet med blandningen och baka pajen i ugnen ca 30 minuter tills fyllningen stannat.
Låt svalna och servera med någon eller några av förslagen på topping i receptet eller något annat du tycker är gott!
Fler goda desserter hittar du HÄR!