Västerbottenpaj

En krämig, len och smakrik paj som passar lika bra på tapastallriken som till en bit rökt fisk eller skinka. Eller som en liten förrätt ihop med en klick löjrom, crème fraiche och hackad rödlök.

Jag brukar göra denna både till midsommar och kräftskivan och den blir alltid mycket uppskattad.


Ingredienser till 1 paj, ca 8-10 bitar:

Pajdeg:

  • 180 gram vetemjöl (ca 3 dl)
  • ½ tsk salt
  • 125 gram smör
  • 1 ägg

Fyllning:

  • 300 gram Västerbottenost, grovriven
  • 2 ½ dl mellangrädde
  • 1 dl mjölk
  • 6 äggulor
  • 1 liten vitlöksklyfta, pressad
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning:

Nyp ihop mjöl, salt och smör i en bunke till en gryning massa. Tillsätt ägget och arbeta ihop till en smidig deg. Tryck ut degen i en pajform, ca 26 cm i diameter. Ställ in i kylen ca 30 minuter.

Värm ugnen till 200 grader. Förgrädda pajskalet ca 15 minuter i mitten av ugnen.
Blanda alla ingredienser till fyllningen och häll i pajskalet. Grädda ca 30 minuter i nedre delen av ugnen.

Västerbottenpaj

Andra pajer, både mat- och söta, hittar du HÄR!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.