En riktigt klassisk söndagsstek. Smaksatt med rosmarin, citron samt honung och som sköter sig själv i ugnen. Köttet blir fantastiskt mört och smakrikt. Har man inte tillgång till vildsvin går så klart bra att använda en vanlig skinkstek.
Ingredienser till 4 portioner:
- 1 vildsvinsstek ca 1 ½ kg
- 1 dl flytande honung
- 1 citron, saften
- 4 kvistar färsk rosmarin
- 1 msk smör eller rapsolja
- salt, peppar
- 2 dl grädde
- 2 dl mörk oxbuljong
- 1 msk soja
- 1-2 msk idealmjöl
- 1 tsk svart vinbärsgelé
Tillagning:
Värm ugnen till 150 grader. Putsa köttet rent från senor och hinnor. Krydda sen med salt och peppar och stek runt om i smör eller olja. Lägg över köttet i en ugnsfast form. Blanda ihop honung och citronsaft. Häll hälften över steken och strö på hackad rosmarin.
Tillaga mitt i ugnen 1 timme. Ta sen ut steken och häll på resten av citron- och honungsblandningen. Sätt in i ugnen igen och tillaga tills innertemperaturen är 70 grader.
När köttet är färdigt sila över spadet från ugnsformen i en kastrull, häll på grädde, mörk köttbuljong, soja och koka upp. Tillsätt idealmjöl och låt puttra under omrörning någon minut. Smaka av med gelé och peppar.
Servera steken med ris och stekta champinjoner som på bilden eller t.ex. krossad ugnspotatis.