Zucchinigratäng

Denna lättlagade gratäng passar både som ett tillbehör eller som en vegetarisk ensamrätt serverad med en god sallad. Smakrik och krämig utan att vara allt för mäktig.
Använd gärna minizucchinis om du kan hitta det, dom är lite sötare och mjällare i smaken, annars fungerar det med den stora sorten också.


Ingredienser till 2 varmrättsportioner eller 3-4 tillbehör:
  • 8 hg zucchini, gärna mini
  • 2 msk olivolja
  • Färsk timjan, några kvistar repade
  • Färsk basilika, några blad
  • 1 dl crème fraiche
  • ½ dl mjölk
  • 1 tsk vetemjöl
  • 75 riven ost
  • Salt, svartpeppar

Tillagning:

Värm ugnen till 200 grader. Hetta upp oljan i en panna, med lock, och stek zucchini tillsammans med örter, salt och peppar. Lägg på locket och låt steka sakta i ca 10 minuter, rör om då och då, tills zucchinin är mjuk men fortfarande har tuggmotstånd. Lägg sen över i en ugnsfast form.

Blanda crème fraiche med  mjölk, vetemjöl och lite salt och peppar. Häll över zucchinin. Allt kommer inte bli täckt men det gör ingenting. Fördela osten ovanpå och sätt in i ugnen ca 25 minuter tills gratängen fått fin färg och zucchinin känns mjuk.
Servera till en köttbit eller stekt fisk alternativt som en vegetarisk rätt med en liten sallad och en brödbit till.

Zucchinigratäng

Fler vegetariska rätter hittar du HÄR!