Barnsligt enkel att tillaga och går att variera med olika sorterts choklad.
Ta den sort du är sugen på eller har hemma. Mörk, ljus, vit, eller smaksatt.
Byt även ut farinsocket mot mörkt eller ljust muscovadosocker och du får en ännu en ny smak.
Testa att lägga på en chokladganache och några urkärnade körsbär i Amaretto, så blir det en ännu festligare kaka.
Ingredienser till 6-8 portioner:
- 100 gram smör
- 125 gram strösocker
- 75 gram farin- eller muscovadosocker
- 125 gram choklad, valfri
- 1 msk ljus sirap
- 2 ägg
- 1 tsk vaniljessens
- 100 gram vetemjöl
- ½ tsk bakpulver
- 2 msk kakaopulver
Tillagning:
Värm ugnen till 175 grader varmluft.
Lägg smör, strösocker, farinsocker, choklad och sirap i en kastrull och smält på medelvärme under omrörning tills du har en klumpfri smet. Ta bort kastrullen från plattan.
Vista ihop äggen i en skål och tillsätt sen i smeten tillsammans med vaniljessens, mjöl, bakpulver och kakaopulver. Blanda ordentligt.
Häll smeten i en klädd springform, 20 cm.
Tillaga mitt i ugnen ca 25 minuter. Ta ut kakan och låt den svalna ca 30 minuter i formen innan du dekorerar och skär upp den.
Servera med vispad grädde och de bär du gillar.