Couscoussallad och kycklingklubbor med smak av sumak

Sumak är vanlig i Mellanösterns och arabisk matlagning. Bären växer på en buske i klasar som torkas och mals ner för att användas som krydda. Man tror att växten härstammar från Turkiet där den också är väldigt populär. Det var där jag smakade den första gången tror jag. Smaken är lätt syrlig och passar väldigt bra att krydda både fågel, kött och fisk med. Även god att strö över t.ex. ris eller blanda i salladsdressing. Ingår även i örtpastan Za’atar som är lika vanlig i Mellanöstern som salt och peppar i norden.

När det gäller vilken temperatur man väljer när man tillagar kyckling är väldigt individuellt har jag märkt! Jag tycker om när skinnet på kycklingen blir lite knaprigt så jag brukar välja att tillaga kycklingdelar i 225 grader. När jag gör hel kyckling i ugn brukar jag variera mellan 200 och 225 grader.


Smakrik och ganska snabblagad rätt med smak av Mellanöstern. Ett kilo kycklingben motsvarar ca 8 stycken, så antal portioner varierar lite beroende på hur många kycklingklubbor man äter per person. Jag tycker det är lagom med två eller tre stycken. Couscousen är beräknad på 1 dl torkade gryn per portion.

Ingredienser till 3-4 portioner:
  • 1 kg kycklingben
  • Olivolja
  • 1 citron
  • 1 msk sumak
  • Salt, peppar
  • 3-4 dl couscous
  • 2 nävar blandad sallad
  • 1 pkt cocktailtomater, halverade
  • 1 salladslök, skivad
  • 150 gram fetaost, i tärningar
  • Färskt kryddgrönt, t.ex. krasse och oxalis

Tillagning:

Värm ugnen till 225 grader. Lägg kycklingbenen i en ugnsfast form. Ringla över olivolja och gnid in kycklingen så alla benen blir täckta. Krydda med sumak, salt och peppar runt om. Skär citronen i skivor och peta ner mellan kycklingen i formen. Sätt in i ugnen ca 30 minuter eller tills kycklingen är klar.

Tillaga under tiden couscous enligt anvisning på paketet, men använd gärna egen fond, eller en buljongtärning, istället för att bara koka den i vatten. När couscousen är klar, låt den svalna lite i kastrullen tills kycklingen är klar.

Vid servering; lägg upp couscous i en stor skål eller på ett fat, blanda i salladen, lägg på tomater, salladslök och fetaost. Ringla över lite god olivolja. Lägg upp kycklingbenen på samma fat och garnera med kryddgrönt. Servera gärna med någon god kall sås t.ex tjock yoghurt blandad med chipotlepasta eller liknande.

Fler snabblagade och goda vardagsrätter hittar du HÄR!