Blåmusslor med härlig hetta av harissa

Passar både som ensamrätt med ett gott bröd eller som förrätt. Räcker till 2 personer som varmrätt. Detta är en rätt jag gör ofta efter, ett något modifierat, originalrecept av Jamie Oliver. 

 

Ingredienser:

 

  • 1 nät blåmusslor, ca 1 kg
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 rågad tsk harissa
  • 1 burk finkrossade tomater
  • 1 näve färsk koriander
  • 1 konserverad citron (finns i välsorterade asiatiska butiker)
  • 1 knivsudd saffran
  • olivolja, salt, peppar
 Tillagning:

 

Häll de krossade tomaterna i en mixer tillsammans med det mesta av koriandern, salt, peppar, konserverad citron och saffran. Kör till en puré. Hetta upp 2 msk olivolja i en kastrull, pressa i vitlök och rör ner harissan. Häll på den mixade tomatpurén och koka upp. Lägg sen i de sköljda och ansade musslorna och lägg på ett lock. Skaka eller rör runt då och då tills alla musslor öppnat sig. Lägg över i en stor skål och garnera med resten av koriandern och servera med gott bröd, citronklyftor och ev. en klick tjock yoghurt för att lindra hettan.